Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Bellahøj Kirke bliver Vild med Vilje

Bellahøj Kirke bliver Vild med Vilje


# Forside blog
Udgivet fredag d. 8. november 2019, kl. 11:45

Bellahøj Kirke bliver Vild med Vilje

En ny æstetik breder sig på udearealerne omkring Bellahøj Kirke. Vores grønne arealer er ikke nydelige og sirligt plejede. Men derimod blomstrende med en mangfoldighed af forskellige planter, hvor mange af dem er selvsået: f.eks. rødkløver, perikon, mælkebøtter, brunelle, tidsler, haremad og ranunkel. Og det er faktisk med vilje. Udearealerne bliver nu nemlig officielt Vild med Vilje. Det vil sige, at de grønne arealer rundt om kirken stort set får lov at stå uplejet - og kun bliver selektivt luget eller slået et par gange om året. Det gør vi for at fremme større biodiversitet. En stor mangfoldighed af vilde blomster og planter er nemlig afgørende for at fremme et rigere insektliv med flagrende sommerfugle, farverige mariehøns, vilde bier, fascinerende blomsterbukke og farvestrålende bladhvepse. Og giver unikke muligheder for at opleve naturen på tæt hold her midt i storbyen.

De seneste uger har unge fra FRAK – som i sidste uge modtog Kronprinsparrets Stjernedryspris – slået området og klargjort det til at kunne blive officielt Vild med Vilje. De har luget let, plantet forårsløg for at give insekterne noget at leve af i det tidlige forår, rykket lidt rundt på nogle af de høje planter og slået planterne ned for vinteren. Og nu står arealerne klar med skilte, der fortæller at de er Vild med Vilje.

Ukrudt er en gave

Kirkens arealer blev beplantet ved renoveringen af kirken i 2016, og skulle i princippet have været vedligeholdelsesfrie. Men det er der ikke rigtigt noget der hedder i naturen - så der var kommet en del andre planter til henover de sidste par år.

Det har for mange lignet ukrudt, og manglende vedligehold - hvilket det egentlig også har været - men nu skal det have lov at vokse vildt med vilje. Ukrudtet er nemlig faktisk en gave - mange af planterne er insektvenlige og er til gavn for sommerfugle, bier og andre insekter. 'Ukrudtet' er planter, som er kommet til os udefra og bidrager til større biodiversitet. Så nu skal det have lov til at gro - med vilje. 

En ny æstetik 

Det er nok ikke alle, der synes at de nye arealer er pæne. Og det er da også en anden æstetik, som vi skal vænne os til at det vilde er flot - også inde i byen. Forhåbentlig ved hjælp af de fine skilte, der informerer om meningen med at det ser vildt ud, vil initiativet mødes med nysgerrighed - og glæde over mangfoldigheden i plante- og insektlivet. 

Alle kan være med 

 Ved at blive Vild med Vilje, er Bellahøj Kirke med til at gøre en konkret og lokal forskel for en vild, rig og mangfoldig natur i Danmark. Bellahøj Kirke er dermed med i bevægelsen for at bringe mere vild natur ind i byerne. Både kommuner, private og foreninger er med i netværket omkring Vild med Vilje. Læs mere her: http://www.vildmedvilje.dk

FRAK er en organisation, der arbejder med at gøre unge fra udsatte byområder gode til at arbejde og lede dem på en positiv vej ind i voksenlivet. Se mere her: https://frak.dk/  Arbejdet er sket med bistand fra Foreningen Vild med Vilje og biolog Rikke Milbak.