Torsdag d. 30. januar 2020, Kl. 19:00 til kl. 21:00
Erling Elmark Rasmussen
20 kr. for kaffebord
Fællessang med vinterens sange

Vi nærmer os kyndelmisse, og i den anledning er der en række gode vintersange, som fortjener at blive sunget.

Som sædvanlig sørger Erling Elmark Rasmussen for programmet den første time, mens sangene efter kaffepausen kan vælges frit.

Måske når vi at synge ca. 30 sange fra Højskolesangbogen.

Alle sangglade er velkomne.

Hvad betyder "kyndelmisse"?

Kyndelmisse stammer fra det latinske Missa Candelarum, som betyder lysmesse. Og i middelalderen var kyndelmisse en festdag, hvor man indviede de lys, som året igennem skulle bruges i kirken.

Kyndelmisse slår sin knude

Efter gammel folkelig skik fejrer vi til kyndelmisse også, at vi nu er nået halvvejs gennem vinteren og at foråret og lyset derfor er på vej. På landet var det statustid og forrådet blev gjort op. Det fejrede man med Kjørmes-gilder, som var et sammenskudsgilde, hvor man spiste suppe, flæsk, pølser og pandekager. Derfor var kyndelmisse både lysfest og fællesspisning.

I den danske digtning finder vi også kyndelmisse nævnt. I folkemunde kaldte man dagen for Kjørmes Knud, som betyder Kyndelmisse knude. Og når vi synger Kyndelmisse slår sin knude eller om Kjørmes Knud, i Blichers 'Det er hvidt herude' og Aakjærs 'Sneflokke kommer vrimlende', så drejer det sig om den knude af frost, som vi kan opleve midt i vinterens mørke.